Ο Σαρκοζί βράβευσε τον ερευνητή στον τομέα της πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκη

Με το παράσημο της Γαλλικής Προεδρίας «Grand Officier de l’Ordre national du Merite medal», τιμήθηκε από τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σε ειδική τελετή στις 30 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής στον τομέα της Πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκης.

«Είναι μια αναγνώριση από τη Γαλλική Δημοκρατία, μια μεγάλη τιμή για μένα και θα προσπαθήσω να συνεχίσω την έρευνά μου», δήλωσε στην εφημερίδα Πατρίς του Ηρακλείου ο Ιωσήφ Σηφάκης. Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας που τον χαρακτηρίζει «Γάλλο ερευνητή», εξήγησε πως «τις δημοσιεύσεις τις έκανα ως Γάλλος, η καταγωγή μου είναι ελληνική, αλλά λειτουργώ σαν Γάλλος ερευνητής, αυτό δεν παραβλέπεται, αλλά οι ελληνικές μου ρίζες αναγνωρίζονται εδώ».

Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με το Νικολά Σαρκοζί, μίλησαν για θέματα μεταρρυθμίσεων στην έρευνα και την παιδεία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, στην ομιλία του, παρουσίασε απόψεις που ο Έλληνας ερευνητής του είχε εκθέσει σε παλαιότερες συναντήσεις τους.

Ο διακεκριμένος ομογενής ερευνητής έχει τιμηθεί με το βραβείο «Turing 2007», το οποίο απονέμεται από το 1966 και θεωρείται το ισοδύναμο του βραβείου Νόμπελ στον τομέα της Πληροφορικής.

Θεσμοθετήθηκε από τη διεθνή ένωση ACM (Association for Computing Machinery) που εδρεύει στις ΗΠΑ, προς τιμήν του Βρετανού μαθηματικού Alan Mathison Turing (1912-1954), στον οποίο χρωστούμε το θεμελιώδες άρθρο για την επιστήμη της Πληροφορικής.

Ο κ. Σηφάκης, ο οποίος διευθύνει σήμερα στη Γαλλία το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), έχει πάρει τη γαλλική υπηκοότητα, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο των Αθηνών και συνέχισε τη μετεκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο της Grenoble απ’ όπου και απέκτησε το Ντοκτορά της Πληροφορικής. Ίδρυσε στη συνέχεια το εργαστήριο Verimag πλησίον της Grenoble βάσει της μικτής συνεργασίας του CNRS και του τοπικού πανεπιστημίου.

Ο κ. Σηφάκης βραβεύθηκε για την ανακάλυψή του που αφορά την τεχνική model checking. Πρόκειται για ένα σύνολο τεχνικών «αυτόματης επαλήθευσης δυναμικών συστημάτων ηλεκτρονικής ή πληροφορικής προέλευσης».

Πηγή : ΑΠΕ

Advertisements
Published in: on Οκτώβριος 5, 2008 at 6:47 πμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Σαρκοζί βράβευσε τον ερευνητή στον τομέα της πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκη  
Αρέσει σε %d bloggers: