ΛΥΡΑΡΗΣ – ΒΟΣΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ

Ο Λυράρης βοσκός από τον Κρούστα που τραγουδάει τον Ηράκλειτο, συνομιλεί με τον Γιάννη Σταμέλο.

Στη φωτογραφία ο Γιάννης Λασθιωτάκης, ο Γιάννης Βάρδας με τη λύρα του και ο Γιάννης Σταμέλος στο σπίτι του Λυραρογιάννη στον Κρούστα.

Με τον Γιάννη το Βάρδα, τον Λυραρογιάννη για τους φίλους του, με έφερε σε επαφή ο κοινός μας φίλος Γιάννης Λασθιωτάκης. Είχα ακούσει γι’ αυτόν από τις συμμετοχή του στις επιτροπές κρίσεων στις μαντινάδες στον ετήσιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου. Με εντυπωσίασε όμως η παρουσία του στην τελετή που έγινε στην εξέδρα της λίμνης του Αγίου Νικολάου για την άφιξη στην πόλη της Ολυμπιακής Φλόγας τον Ιούλιο του 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Οι μαντινάδες του ήταν συγκλονιστικές και πρωτότυπες. «Η Φλόγα είναι Ελληνική κλπ. Και ο χορός των γερόντων Κρουστιανών με τις λαμπρές στολές και το περήφανο παράστημα ήταν καταπληκτικά. Οι μαντινάδες του αναφέρονταν σε όλο σχεδόν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Καλά να μιλά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σκέφτηκα, αλλά να μιλάει για τον Ηράκλειτο μου φάνηκε περίεργο. Με τι ασχολείται ρε παιδιά αυτός ο λυράρης είχα ρωτήσει. Είναι βοσκός μου είπαν. Που τον ξέρει τον Ηράκλειτο;… Διαβάζει πολύ μου είπε ο κοινός μας φίλος. Ιστορία, λογοτεχνία μέχρι φιλοσοφία.

Ο Γιάννης ο Λασθιωτάκης μας κανόνισε τη συνάντηση. Τι το θέλεις το μαγνητόφωνο, μου είπε στο σπίτι του που πήγαμε…

Λ.Σ. Καταγωγή από Κρούστα;

Γ.Β. Γέννημα θρέμμα.

Λ.Σ. Οι γονείς σας με τι ασχολούνταν;

Γ.Β. Βοσκοί ήτανε. Ο πατέρας μου βοσκός η μάνα μου στα χωράφια.

Λ.Σ. Είχανε σχέση με τη μουσική; Με τις μαντινάδες;

Γ.Β. Η γενιά της μάνας μου ήτανε μερακλήδες. Τραγουδούσανε καλά.

Λ.Σ. Παραδοσιακά τραγούδια;

Γ.Β. Παραδοσιακά, αλλά πολύ νόστιμα. Ήταν εκλεπτυσμένοι αθρώποι. Ήτανε τέσσερα αδέρφια και άμα ήθελε να τους καλέσουνε σε γάμο γινότανε κέφι. Και χορεύανε και τραγουδούσαν. Στη μέση κάθονταν ο λυράρης και γύρω οι υπόλοιποι τραγουδούσαν και χορεύανε.

Πηγή : ΛΑΣΗΘΙΩΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΕΔΩ

Advertisements
Published in: on Οκτώβριος 20, 2008 at 7:02 πμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΛΥΡΑΡΗΣ – ΒΟΣΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ  
Αρέσει σε %d bloggers: