“Νεκροταφείο” πλοίων

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

“Νεκροταφείο” πλοίων είναι ο βυθός ανοιχτά του κόλπου  της Σούδας. Εκεί βυθίζονται κατά διαστήματα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που γίνονται στόχος βολών. Προ ημερών, βυθίστηκαν σε βάθος περίπου 1.170 μέτρων η παροπλισμένη κανονιοφόρος “Αγών” και
το παροπλισμένο ναρκοθηρευτικό “Ερατώ”.

Οι βολές αυτές εκτελέστηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου.
Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 21 Οκτωβρίου έγιναν στις 11:36 και 11.50 το πρωί, βολές δύο (2) κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας PENGUIN MK2-MOD3 από την πυραυλάκατο «Καβαλούδης» κατά στόχου επιφανείας. Ως στόχος επιφανείας χρησιμοποιήθηκε η παροπλισμένη Κανονιοφόρος πρώην Κ/Φ “Αγών” (Ρ-66), η οποία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των βολών βυθίστηκε σε βάθος περίπου 1.170 μέτρων.

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008, στις 11.20 το πρωί, έγινε βολή κατευθυνόμενου βλήματος επιφανείας – επιφανείας Exocet MM-38 από την πυραυλάκατο «Πεζόπουλος» κατά στόχου επιφανείας. Επίσης στις 12.15 και 3.45 το μεσημέρι έγιναν βολές δύο κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας Exocet MM-38 από την πυραυλάκατο «Τουρνάς» κατά στόχου επιφανείας και στις 12.50 βολή  κατευθυνόμενου βλήματος αέρος – επιφανείας HELLFIRE από ελικόπτερο S-70Β AEGEAN HAWK ΠΝ-61 κατά στόχου επιφανείας. Ως στόχος επιφανείας χρησιμοποιήθηκε το παροπλισμένο ναρκοθηρευτικό  πρώην ΝΘΗ “Ερατώ” (Μ-60), το οποίο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των βολών βυθίστηκε σε βάθος περίπου 1.170 μέτρων.

Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), «υπάρχει ένας αριθμός πλοίων τα οποία δεν χρησιμοποιεί το Ναυτικό» και ότι τα πλοία «πάνε σε μεγάλα βάθη, της τάξης των χιλίων μέτρων, όπου εκεί σαπίζουν και ανακυκλώνονται.

Τα καράβια αυτά έχουν αποξηλωθεί τελείως από συσκευές και καλωδιώσεις. Και ουσιαστικά μένει στη συντριπτική του πλειονότητα μέταλλο – σίδερο, το οποίο ύστερα από χρόνια ανακυκλώνεται. Και αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται διεθνώς».

Γιάννης Λυβιάκης

Πηγή:: Χανιώτικα Νέα

Advertisements
Published in: on Οκτώβριος 27, 2008 at 6:40 πμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Νεκροταφείο” πλοίων  
Αρέσει σε %d bloggers: