20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο, καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο,το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε ζωή.Ευτύς ως γεννηθούμε αρχίζει κι η επιστροφή, ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός, κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι’αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος.
Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή, κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι’αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία. Στα πρόσκαιρα ζωντανά σώματα, τα δυό τούτα ρέματα παλεύουν: α) ο ανήφορος, προς τη σύνθεση, προς τη ζωή, προς την αθανασία β) ο κατήφορος, προς την αποσύνθεση, προς την ύλη, προς το θάνατο. Και τα δύο ρέματα πηγάζουν από τα έγκατα της αρχέγονης ουσίας. Στην αρχή η ζωή ξαφνιάζει, σαν παράνομη φαίνεται, σαν παρά φύση, σαν εφήμερη αντίδραση στις σκοτεινές αιώνιες πηγές, μα βαθύτερα νιώθουμε: η Ζωή είναι κι αυτή άναρχη, ακατάλυτη φόρα του Σύμπαντου. Αλλιώς, πούθε η περανθρώπινη δύναμη που μας σφεντονίζει από το αγέννητο στο γεννητό και μας γκαρδιώνει – φυτά, ζώα, ανθρώπους – στον αγώνα; Και τα δυό αντίδρομα ρέματα είναι άγια. Χρέος μας λοιπόν να συλλάβουμε τ’όραμα που χωράει κι εναρμονίζει τις δυό τεράστιες τούτες άναρχες, ακατάλυτες ορμές και με τ’όραμα τούτο να ρυθμίσουμε το στοχασμό μας και την πράξη».
Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική

20yearsl1

Εορτάζουμε εφέτος την 20ή επέτειο από την ίδρυση της Εταιρείας μας. Αν κατορθώσαμε κατά τη διάρκεια αυτών των 20 ετών να προωθήσουμε, με επιμονή, σοβαρότητα και ανιδιοτέλεια, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη στις πέντε ηπείρους, είναι χάρη στη βοήθεια και τη συμπαράσταση που δεχτήκαμε από όλα τα μέλη μας και τους συμπαθούντες, από το Mουσείο Νίκου Καζαντζάκη, από τις Ελληνικές και Γαλλικές αρχές, τους εκπαιδευτικούς, τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες, τους τοπικούς άρχοντες, τους Ελληνικούς και φιλελληνικούς συλλόγους, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Οφείλουμε επίσης να στρέψουμε τη σκέψη μας προς τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας που δεν υπάρχουν πια στη ζωή, και ιδιαίτερα προς την Ελένη Καζαντζάκη, τον Γιώργο Ανεμογιάννη και την Τιτίκα Σακλαμπάνη, στους οποίους θα αποτίσουμε φόρο τιμής στις 14 Δεκεμβρίου 2008 .

Πηγή: ΑΠΕ

Advertisements
Published in: on Δεκέμβριος 20, 2008 at 7:48 πμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ  
Αρέσει σε %d bloggers: