Ο διαβήτης «θερίζει» στην Κρήτη

Η στατιστική των αριθμών είναι αμείλικτη, αντικατοπτρίζοντας μια εφιαλτική πραγματικότητα:  Οι Κρητικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σύγχρονη μάστιγα, αυτή του σακχαρώδους διαβήτη, που ύπουλα χτυπά με ολοένα και πιο δραματικά αυξανόμενους ρυθμούς την πόρτα μας. Η εγκατάλειψη της φημισμένης παγκοσμίως κρητικής διατροφής, η εισβολή του σύγχρονου τρόπου ζωής με το γρήγορο και κακό φαγητό, το τσιγάρο και το υπέρμετρο άγχος, μας έχουν εξισώσει με την υπόλοιπη Ελλάδα στους αριθμούς ασθενών που νοσούν από διαβήτη τύπου 2, καθιστώντας την ενημέρωση του πληθυσμού ως πρώτη προτεραιότητα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των Κρητικών επιμένει να αγνοεί τους κινδύνους, δεν ελέγχει τις βασικές παραμέτρους που οδηγούν στο χείλος του γκρεμού και αποφεύγει να κάνει τακτικά εξετάσεις, ώστε να εντοπίσει τα σημάδια του κινδύνου. Το αποτέλεσμα είναι όταν ο διαβήτης μπει στην ζωή μας να είναι πια πολύ αργά, ανοίγοντας τις πόρτες μιας αναπόφευκτης διαδικασίας μακροχρόνιας θεραπευτικής αγωγής, με την προοπτική πλήρους θεραπείας να μοιάζει ακόμα και σήμερα μακρινό όνειρο.

Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται από τον κορυφαίο στον τομέα αυτό επιστήμονα, τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου για το Διαβήτη της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης, Καθηγητή κ. Σωτήρη Α. Ράπτη, ο οποίος μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» στα πλαίσια του 44ου Πανευρωπαϊκού Διαβητολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη σκιαγράφησε την εικόνα της σύγχρονης αυτής μάστιγας για το νησί μας.

«Δε σας σώζει πια ούτε το καλό λάδι ούτε ο καλός αέρας και βέβαια ούτε η διατροφή σας, που ήταν μεν καλή πριν από 25 χρόνια, σήμερα όμως είναι ανάλογη με αυτή των υπόλοιπων Ελλήνων. Καλή διατροφή με το λαδάκι και την έλλειψη του κρέατος… πέρασαν πια αυτά».

Οι διαπιστώσεις του γνωστού επιστήμονα είναι άκρως ανησυχητικές ειδικά στο θέμα της διατροφής των Κρητικών και του τρόπου ζωής τους. «Ίσως κάποια απομεινάρια των συνηθειών στην καλή διατροφή παραμένουν ακόμα σε κάποια απόμερα χωριά, αλλά σε όλες τις μεγάλες πόλεις το φαγητό είναι και πολύ και κακό, εννοώ από ιατρικής άποψης, με δεδομένο ότι κυριαρχούν τα τηγανητά και τα λιπαρά. Παλιά μια μελέτη από τον κ. Αραβανή είχε αποδείξει ότι το καλό κρητικό λάδι είναι ασπίδα για την υγεία, όμως τότε οι Κρητικοί δεν έτρωγαν όλα τα άλλα, επικέντρωναν τις προτιμήσεις τους στο λάδι, τα όσπρια, τα κρητικά παξιμάδια, κ.λπ. Τότε λοιπόν τα πράγματα ήταν αλλιώς. Σήμερα όμως και εσείς υποπίπτετε στον ίδιο παρονομαστή με την άλλη Ελλάδα».

Οι συνθήκες ζωής που έχουν επιβάλλει σαν επιλογή πια τον περιορισμό της σωματικής άσκησης και την καθιστική ζωή άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού και ο κ. Ράπτης επισήμανε ότι «παρόλο που η Κρήτη ήταν κάποτε το παράδειγμα της μη υπάρξεως αθηροσκληρώσεως, τα τελευταία όμως 25 χρόνια έχει χαλάσει η συνταγή. Το ποσοστό στην Κρήτη των διαβητικών είναι το ίδιο με την υπόλοιπη Ελλάδα. Γι’ αυτό έχουν ιδρυθεί και Διαβητολογικά Κέντρα και εξωτερικά διαβητολογικά ιατρεία βασικά στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά».

Είναι τραγικό όμως ότι οι Κρητικοί, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, δεν έχουν την καλύτερη σχέση με τους γιατρούς και τις ιατρικές εξετάσεις. Για πολλούς η έννοια του διαβήτη αφορά στους άλλους και όχι στον εαυτό μας. Αποτελεί κάτι απευκταίο που δε μας ανησυχεί όσο θα έπρεπε. Τι θα γίνει όμως αν χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου;
«Το καμπανάκι του κινδύνου δυστυχώς δε θα το ακούσει κανείς ακόμα και αν αυτό χτυπήσει. Διότι είναι ύπουλο. Δεν το καταλαβαίνει. Άμα κάποιος βλέπει ότι έχει αυξημένη πίεση, ότι οι χοληστερίνη και οι άλλες σχετικές ενδείξεις δεν είναι εντάξει, άμα βλέπει ότι παχαίνει κ.λπ. πρέπει να πάει στο γιατρό. Όταν βλέπει ότι διψάει πολύ, ότι έχει πολλά ούρα, όλα αυτά είναι καμπάνες κινδύνου. Ας μην ξεχνάμε μία βασική παράμετρο στην εξίσωση. Το αυτοκίνητο, όπως σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την υφήλιο, έχει διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό που αγγίζει τα όρια της εξάρτησης. Το αυτό ισχύει και για την Κρήτη. Πέρασαν πια οι εποχές οι διαδρομές γίνονταν με τα πόδια ή με το γαϊδαράκο. Έτσι λοιπόν η ελάττωση της σωματικής άσκησης είναι κάτι το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν είναι θετικό. Το ότι στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα υπάρχει η ίδια κατάσταση το δείχνει και το γεγονός ότι στο Παγκρήτιο Συνέδριο, το οποίο θα γίνει τον Οκτώβριο κοντά στα Χανιά ένα από τα κύρια θέματα είναι και ο σακχαρώδης διαβήτης. Μάλιστα έχουμε την πρώτη μέρα στρογγυλό τραπέζι για την αντιμετώπιση του διαβήτη, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε και τους συναδέλφους που τα τελευταία χρόνια έχουν ευτυχώς ευαισθητοποιηθεί αρκετά».

Ο σημερινός Κρητικός χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο ακόμα και για να πάει στο περίπτερο. Τρώει πολύ με αποτέλεσμα να έχει αυξημένο σωματικό βάρος και κυρίως πίνει αρκετά. Έτσι, η ερώτηση που απευθύναμε στον καθηγητή για το τι πρέπει να προσέχουν οι σημερινοί Κρητικοί είναι καίριας σημασίας:

«Σας συστήνουμε ό,τι και σε όλους τους άλλους Έλληνες. Να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, να κινείστε και να μην τρώτε πολύ. Η συμβουλή αυτή είναι δύσκολη γιατί στην Κρήτη έχετε και πολύ καλό και πολύ ωραίο φαγητό. Επίσης, να μην τρώτε λιπαρά, να ελαττώσετε το τσιγάρο και φυσικά τη ρακοποσία».

Σωτήρης Ράπτης

Πηγή

Advertisements
Published in: on Δεκέμβριος 22, 2008 at 5:29 πμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο διαβήτης «θερίζει» στην Κρήτη  
Αρέσει σε %d bloggers: