Αναβίωση του εθίμου της βαρέλας στο Ηράκλειο!

1-1-09-62

Μία και πλέον δεκαετία η Τροχαία Ηρακλείου τηρεί το έθιμο της ρύθμισης της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης με την παραδοσιακή βαρέλα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και χθες από το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι τοποθετήθηκε στην καρδιά της πόλης, στη συμβολή των οδών Δικαιοσύνης, Ίδης, 1821, και 25ης Αυγούστου, η πατροπαράδοτη βαρέλα που χρησιμοποιούσε μέχρι και πριν από 30 χρόνια η Τροχαία για να ρυθμίζει από εκεί τροχονόμος την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η αναβίωση του συγκεκριμένου εθίμου πλέον γίνεται προκειμένου να θυμηθούν οι παλαιότεροι αλλά και να γνωρίσουν οι νεότεροι εικόνες άλλων εποχών σε ένα Ηράκλειο που τίποτα δεν θυμίζει το σημερινό. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος από το κέντρο της πόλης πέρασαν όλες οι αρχές της πόλης και του νομού προκειμένου να ανταλλάξουν ευχές με τους τροχονόμους και τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου, αφήνοντας παράλληλα τα δώρα τους στη βάση της βαρέλας όπως ορίζει και το έθιμο. Εκεί ήταν φυσικά και η Φιλαρμονική του δήμου Ηρακλείου που με χριστουγεννιάτικες μελωδίες έδινε ένα διαφορετικό τόνο στο σκηνικό το οποίο είχε στηθεί. Φέτος μάλιστα ο κόσμος που σταμάτησε στην καρδιά της πόλης ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά με τα μικρά παιδιά να κοιτούν απορημένα και την ίδια στιγμή στο πρόσωπο των μεγαλύτερων να ζωγραφίζεται μία εικόνα χαράς, βλέποντας εικόνες που πολλοί νοσταλγούν ακόμα και σήμερα.

Πηγή: Η ΤΟΛΜΗ

Advertisements
Published in: on Ιανουαρίου 2, 2009 at 9:53 πμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναβίωση του εθίμου της βαρέλας στο Ηράκλειο!  
Αρέσει σε %d bloggers: