Σε απελπισία οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη

Οι περισσότερες Ενώσεις σταμάτησαν μέχρι νεωτέρας ν’ αγοράζουν!

1067511026

Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στο εμπόριο του ελαιόλαδου και δυστυχώς, χωρίς υπερβολή, είναι πολλοί οι παραγωγοί που βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Οι περισσότερες Ενώσεις σταμάτησαν από χθες και μέχρι νεωτέρας να αγοράζουν λάδι. Λίγοι είναι οι ιδιώτες έμποροι που πληρώνουν το ελαιόλαδο στους παραγωγούς και εξαιρέσεις τα ελαιουργεία τα οποία έχουν ρευστότητα για πληρωμές.

Η κατάσταση είναι απογοητευτική και όλοι τώρα προσπαθούν να βρουν τρόπους για να βρεθεί διέξοδος…. Σε τέτοιο χάλι δεν έχει περιέλθει μέχρι τώρα το… «εθνικό» (τι ειρωνεία) προϊόν!!

Η τιμή παραγωγού του λαδιού ήταν έτσι κι αλλιώς απογοητευτική και κινείται στα 2,05-2,10 ευρώ το κιλό για τις 3 γραμμές, επίπεδα ανάλογα του 1991… Ναι, δυστυχώς, μόνο τότε το λάδι είχε αυτή την εξευτελιστική τιμή, έστω κι αν έχουν περάσει 18 χρόνια, έστω κι αν το κόστος ζωής έχει πολλαπλασιαστεί!

Και δεν φθάνει που η τιμή είναι εξευτελιστική, τώρα οι παραγωγοί δεν μπορούν καν να πουλήσουν το προϊόν τους…
Μέχρι πριν από λίγες μέρες, οι ελαιοπαραγωγοί πουλούσαν στις συνεταιριστικές οργανώσεις τους, είτε ως πρώτη επιλογή, είτε ως δεύτερη όταν δεν αγόραζαν οι έμποροι. Τώρα απλά δεν μπορούν να πουλήσουν, με ότι σημαίνει αυτό για τους αγρότες που έχουν στηρίξει την επιβίωση των οικογενειών τους στην καλλιέργεια του παραδοσιακού, «χρυσού» προϊόντος της χώρας μας!

Οι επικεφαλής των Ενώσεων στην παρούσα φάση πήραν τη μεγάλη απόφαση και διέκοψαν την πληρωμή του λαδιού. Κι αυτό, διότι αν αφεθούν στις πιέσεις που ασκούνται τώρα από τους παραγωγούς να πληρωθούν το λάδι τους, τότε η τιμή του προϊόντος θα πέσει κάτω από το «όριο» των 2 ευρώ!

«Σταματήσαμε για λίγες μέρες με σκοπό να στηρίξουμε όσο το δυνατόν το προϊόν. Θα ξεκινήσουμε να αγοράζουμε όταν διαπιστώσουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή» δήλωνε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μανώλης Γαβαλάς. Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ωστόσο ότι ασκούνται πιέσεις και από τις τράπεζες που δανειοδοτούν τις Ενώσεις. Το ύψος των δανείων δεν είναι το αναμενόμενο από τις Ενώσεις και τα χρήματα δίνονται με το …σταγονόμετρο.

Οι Ενώσεις λοιπόν έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μία τους παραγωγούς που θέλουν να πάρουν μετρητά για το λάδι τους και από την άλλη τις τράπεζες οι οποίες ζητούν διασφαλίσεις ότι το ελαιόλαδο θα πουληθεί και θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ της Κρήτης

Advertisements
Published in: on Ιανουαρίου 8, 2009 at 8:19 μμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε απελπισία οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη  
Αρέσει σε %d bloggers: