Στην κόψη του ξυραφιού ο τουρισμός στην Κρήτη

“Πάγωσαν” οι κρατήσεις και φούντωσαν τα χρέη!!

Υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ, οι οφειλές τουριστικών οργανισμών και πρακτορείων Ρωσικών συμφερόντων, σε ξενοδόχους της Κρήτης και οι πληρωμές έχουν “παγώσει” από τον Σεπτέμβριο. Η μείωση της ροής των πληρωμών, όχι μόνο από τους Ρώσους αλλά και από Ιταλούς πράκτορες, έχει σχέση με την οικονομική κρίση και το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει και στην τουριστική αγορά. “Είναι γεγονός, ότι Ρώσικα πρακτορεία, χρωστάνε μεγάλα ποσά σε Κρητικούς επιχειρηματίες”, είπε στη “Π” ο τουριστικός πράκτορας Μανόλης Παπακαλιάτης, ο οποίος σημείωσε ότι χρήματα οφείλουν και Ιταλικά πρακτορεία.

Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο Βασίλης Φραγκουλάκης μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, ο οποίος σημείωσε ότι με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, μόνο οι Ρώσοι, οφείλουν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στους ξενοδόχους του νησιού.

Παραδοσιακά, ο Ιανουάριος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας των κρατήσεων, ωστόσο φέτος τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με το Μ. Παπακαλιάτη, το 90% των Κρητικών ξενοδοχείων έχουν δώσει προσφορές και εκπτώσεις από 10%-20%, για κρατήσεις που θα γίνουν τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, ωστόσο, φέτος όλα δείχνουν ότι ο ρυθμός των προκρατήσεων θα προχωρήσει με πολύ αργότερους ρυθμούς απ’ ό,τι άλλες χρονιές.
Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι τώρα η πτώση από την Αγγλία, φθάνει και το 50%, ενώ η πτώση των κρατήσεων από τη Γερμανία, είναι μειωμένες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρισυ, από 25%-30%. Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες για ανατροπή του σκηνικού μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μέχρι τώρα, οι χώρες που πάνε καλά είναι η Τουρκία, η Κροατία και η Τυνησία. Οι μακρινοί εξωτικοί προορισμοί, παρουσιάζουν μεγάλη πτώση και οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι όσοι ταξιδέψουν το 2009, θα επιλέξουν οικονομικούς προορισμούς και θα μειώσουν τις ημέρες των διακοπών τους.
Ο Β. Φραγκουλάκης, σημείωσε ότι έως τώρα οι κρατήσεις από την Αγγλία είναι σε πτωτική πορεία, με εξαίρεση το πρακτορείο “Thomas Cook”, το τοπίο από την Γερμανική αγορά είναι νεφελώδες, ενώ φέτος ο μεγαλύτερος όγκος των κρατήσεων, θα θα γίνει όπως φαίνεται τον Ιανουάριο αλλά και τον Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νικηφόρος Λαμπρινός, έχει επισημάνει ότι: “Ο τουρισμός εξελίσσεται σε παράγοντα-κλειδί και βαρόμετρο για την έκταση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική αγορά”. Ο ίδιος λέει: “Με το δεδομένο ότι ήδη οι παραδοσιακές χώρες προέλευσης των τουριστών μας (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία), βρίσκονται επίσημα σε ύφεση, σημειώνοντας για τρίτο τρίμηνο σχεδόν μηδενική ανάπτυξη και αφού ο τουρισμός έχει χαρακτηριστικά ελαστικής δαπάνης, που αυξομειώνεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα, είναι επόμενο το 2009 να σημαδευτεί από μια σοβαρή πτώση στον αριθμό των αφίξεων και ίσως μεγαλύτερη στον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Η κινητικότητα των κρατήσεων αυτή την περίοδο από το εξωτερικό για το προσεχές καλοκαίρι είναι αναιμική.

Σημειώνεται ότι όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις κρίσεων, θα πληγούν περισσότερο οι μακρινοί (long haul) προορισμοί, ενώ θα ευνοηθούν ταξίδια σε προορισμούς κοντινότερους στην “πατρίδα” και στο εσωτερικό της, θα μειωθεί η μέση διάρκεια παραμονής και θα προτιμηθούν οικονομικότεροι προορισμοί με καλύτερες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ηδη στην Κρήτη οι μεγάλοι tour operators έχουν αποστείλει επιστολές προς τα ξενοδοχεία, ζητώντας μεγάλες μειώσεις των τιμών, ενώ οι οφειλές τους από τον Σεπτέμβριο του 2008 για παρασχεθείσες υπηρεσίες δεν καταβάλλονται προς τα ξενοδοχεία, με προσχηματικές αιτιολογίες παρόλο που έχει λήξει προ πολλού η σεζόν, προκαταβολές δε για τα συμβόλαια του 2009 μετατίθενται χρονικά. Ολα αυτά επιτείνουν μέχρι ασφυξίας την οικονομική στενότητα προς εκπλήρωση ανελαστικών δαπανών των ξενοδόχων, ενώ το τραπεζικό σύστημα όχι μόνο δεν ανέλαβε μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που του αναλογεί, αλλά ανατιμολόγησε τα προϊόντα του εις βάρος των δανειοληπτών”.

Το 80%, φθάνει η πτώση στις προκρατήσεις του θαλάσσιου τουρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Α. Στελλιάτο. Σε συνέντευξή του στο “Βήμα” είπε ότι ίσως δημιουργηθούν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων, αφού τα περισσότερα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, ελληνικής σημαίας, είναι χρηματοδοτούμενα από τράπεζες.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε: “»Πιστεύω οι αρμόδιοι και ειδικά το τραπεζικό σύστημα να αντιληφθούν ότι τα δύο επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα. Τα οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύονται στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού σε λίγους μήνες θα είναι δυσβάστακτα. Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών Ελληνικής σημαίας είναι χρηματοδοτούμενα από διάφορες τράπεζες. Η μη ύπαρξη ναύλων κατά τη διάρκεια της επερχόμενης σεζόν ίσως να δημιουργήσει προβλήματα αποπληρωμής δανείων».

«Για να προλάβουμε λοιπόν δυσάρεστες καταστάσεις που θα οδηγήσουν τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού σε πλήρη καταστροφή, θα ήθελα να αποταθώ στις αρμόδιες τράπεζες και να ζητήσω τη συνεργασία τους. Πρώτον, για τα δύο δύσκολα επόμενα χρόνια 2009-2010, ευελιξία όσον αφορά την πληρωμή τόκων και, δεύτερον, πάγωμα πληρωμής κεφαλαίου ως το τέλος της σεζόν του 2010”.

Πηγή

Advertisements
Published in: on Ιανουαρίου 9, 2009 at 9:32 μμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στην κόψη του ξυραφιού ο τουρισμός στην Κρήτη  
Αρέσει σε %d bloggers: