Γερμανικό ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Του Γιάννη Ζωράκη

Ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου στο Καστέλι δείχνει η γερμανική εταιρία Ηochtief, η οποία διαχειρίζεται ήδη το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Αν τελικά ισχύσουν οι εξαγγελίες, το έργο για τον Διεθνή αερολιμένα στο Καστέλι πρόκειται να δημοπρατηθεί το φθινόπωρο με σύμβαση παραχώρησης και η εταιρία Hotchtief, εμφανίζεται ως ένας από τους πιο δυνατούς “μνηστήρες” για να αναλάβει το έργο.

Η Γερμανική εταιρία ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάπτυξης των περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία αναμένεται να συμπεριλάβει και τον αερολιμένα Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι είναι θέμα χρόνου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την είσοδο των ιδιωτών σε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, αφού η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό πολύ σύντομα αναμένεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να προχωρήσει στην επιλογή οικονομοτεχνικών και νομικών συμβούλων οι οποίοι, αφού προηγουμένως μελετήσουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά κάθε αεροδρομίου, θα υποβάλουν προτάσεις για την πλέον επωφελή αξιοποίηση.

Οι προτάσεις που θα υποβάλουν οι σύμβουλοι δεν θα είναι δεσμευτικές καθώς τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η Διυπουργική Επιτροπή, ενώ αυτές που τελικώς θα επιλεγούν αναμένεται να αναπτυχτούν με τη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η πιθανότητα σύμβασης παραχώρησης σε κάποιες περιπτώσεις.

Προκειμένου το όλο εγχείρημα να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιωτών είναι πιθανό να γίνουν, ομαδοποιήσεις αεροδρομίων τα οποία θα διατεθούν προς εκμετάλλευση. Αυτό θεωρείται έως απαραίτητο αφού είναι σχεδόν βέβαιο πως το ενδιαφέρον των ιδιωτών για τη δραστηριοποίησή τους στα μεγάλα αεροδρόμια με σημαντική επιβατική κίνηση θα είναι μεγάλο, ενώ αντίθετα δύσκολο θεωρείται να υπάρξει ενδιαφέρον για αεροδρόμια με μικρότερη κίνηση ή έντονη εποχικότητα.

Αναφερόμενος στο θέμα εισόδου ιδιωτών στα αεροδρόμια ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών κ. Xατζηδάκης, τόνισε ότι το σχέδιο για την ανάθεση σε συμβούλους του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων της χώρας πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πρέπει να τονιστεί πως αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ποια αεροδρόμια μπορούν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα δέκα “αεροδρόμια-φιλέτα” με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση.

Bάσει των επίσημων στοιχείων επιβατικής κίνησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, πρόκειται για τα πλέον ελκυστικά αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, του Hρακλείου, της Pόδου, της Kέρκυρας, των Xανίων, της Kω, της Zακύνθου, της Mυτιλήνης, της Xίου και της Σαντορίνης.

Τονίζεται ότι στα συγκεκριμένα αεροδρόμια, καθώς και στο αεροδρόμιο της Αθήνας η συνολική επιβατική κίνηση ξεπέρασε το 2007 τα 35 εκατομμύρια άτομα.

ΠΗΓΗ

Advertisements
Published in: on Ιανουαρίου 11, 2009 at 8:17 μμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γερμανικό ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι  
Αρέσει σε %d bloggers: