Φακελάκι και ρουσφέτι βασιλεύουν στα νοσοκομεία της Κρήτης

Αποκαλυπτική έρευνα στην Κρήτη από σχολή του Πολυτεχνείου

1231582861

Το “φακελάκι” και το πολιτικό ρουσφέτι οργιάζουν σε ποσοστό άνω του 80% στα νοσοκομεία της Κρήτης, προκειμένου οι ασθενείς να έχουν άμεση και σωστή εξυπηρέτηση και φροντίδα!

Παράλληλα δε, το ίδιο το σύστημα υγείας στο νησί “νοσεί” βαρύτατα από την δραματική έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, με συνέπεια την ελλιπή εξυπηρέτηση-νοσηλεία των ασθενών, αλλά και τις πολυήμερες ή πολύμηνες αναμονές τους σε “ουρές ραντεβού” για βασικές εξετάσεις με κίνδυνο τη ζωή τους!

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία, προκύπτουν από ενδελεχή έρευνα-δημοσκόπηση του Πολυτεχνείου Κρήτης για το σύστημα Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη, και στην οποία έδωσαν απαντήσεις 1.021 Κρητικοί από 18 έως 60 ετών. Το δείγμα ήταν τυχαίο και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, η δε έρευνα διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κ. Ζοπουνίδη, διευθυντή των εργαστηρίων Ανάλυσης Δεδομένων και του υποψ. διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γ.Ι. Ματαλλιωτάκη.

Σύμφωνα με την έρευνα, δυο στους τρεις πολίτες της Κρήτης, περίπου 66,7%, πιστεύουν πως τα χρήματα που πληρώνουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο για την υγειονομική τους περίθαλψη, δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο παροχών υγείας που τους εξασφαλίζεται, ενώ ικανοποιημένοι από το επίπεδο παροχών υγείας φαίνεται να είναι το υπόλοιπο 1/3 του δείγματος.

“Από την ανάλυση των δεδομένων η γνώμη των πολιτών για την παροχή υπηρεσιών υγείας του συστήματος της χώρας μας έχει αρνητικό ισοζύγιο, αφού το 65,6% των πολιτών διατυπώνει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη και μόλις το 31,2% εκφράζεται θετικά”, δηλώνει στην “Π” ο καθηγητής Κ. Ζοπουνίδης και ο υποψ. διδάκτορας Γ. Ματαλλιωτάκης που οργάνωσε και συνέλεξε τα στοιχεία της έρευνας. Οι ίδιοι επισημαίνουν με βάση τα στοιχεία της έρευνας ότι “προκύπτει προβληματισμός από την καταγραφή της άποψης των Κρητικών σχετικά με το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών στο σύστημα Δημόσιας Υγείας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι η υγειονομική περίθαλψη που εξασφαλίζουν τα ταμεία δεν είναι η αντίστοιχη των χρημάτων που πληρώνουν οι πολίτες, ενώ παράλληλα κρίνουν σε μεγάλο ποσοστό ακριβή την παροχή υπηρεσιών υγείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία”.

Σε σχετική ερώτηση της έρευνας, το 42,3% των πολιτών θα επεδίωκε κατά πρώτο λόγο να πραγματοποιήσει μια δύσκολη και απαιτητική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, το 33,0% σε ιδιωτικό και ένα ποσοστό της τάξης του 20,5% θα επεδίωκε να μεταβεί σε χώρα του εξωτερικού.

Εντυπωσιακά ωστόσο είναι τα ποσοστά που προκύπτουν για το “φακελάκι” και το “ρουσφέτι” κατά τη δημοσκόπηση. Γενική εκτίμηση του κόσμου αποτελεί ότι η εξυπηρέτηση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, εξαρτάται από παρέμβαση πολιτικού ή διοικητικού προσώπου “μέσο”, αφού το 75,2% των πολιτών εκτιμά ότι υπάρχει άμεση εξάρτηση της εξυπηρέτησης και του πολιτικού ή διοικητικού μέσου. Στην περίπτωση δε των χειρουργικών επεμβάσεων σε δημόσια νοσοκομεία, οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία κρίνουν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών και το επίπεδο εξυπηρέτησης εξαρτάται από το φιλοδώρημα. Μάλιστα οι πολίτες σε ποσοστό 81,6% πιστεύουν ότι το “φακελάκι” καθορίζει την ποιότητα των υπηρεσιών και την εξυπηρέτησή τους και μόλις το 17,4% πιστεύει ότι η ποιότητα των υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση είναι ανεξάρτητη του φιλοδωρήματος.

Η δημοσκόπηση παράλληλα εξέτασε την άποψη του κοινού σε ποιό βαθμό υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης σε ικανοποιητικό επίπεδο στα δημόσια νοσοκομεία ενός ασθενούς που πάσχει από χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπου: το 38,6% των ερωτηθέντων απάντησε “μέτριο”, το 24,6% ικανοποιητικό, το 23,9% με πολλά προβλήματα, και μόλις το 4,4% του κοινού εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.

Αναφορικά με την ασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες της Κρήτης για την υγειονομική περίθαλψη που θα λάβουν στην περιοχή τους σε περίπτωση ενός επείγοντος ή έκτακτου περιστατικού υγείας το 32,1% απάντησε ελάχιστα, το 17,7% καθόλου.

Σε σχέση με την δημόσια και ιδιωτική περίθαλψη, καλύτερη σε ποσοστό 67% κρίνουν την εξυπηρέτησή τους οι κάτοικοι του νησιού στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η οικονομική τους επιβάρυνση σε αυτά, σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας και την περίθαλψη που παρέχουν είναι υπερβολική 17,4%, μεγάλη 24,9%, μάλλον μεγάλη 21,4%, λογική 20,1% και μικρή μόλις το 4,4% του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο της έρευνας ότι σε περίπτωση εμφάνισης ενός προβλήματος υγείας μόνο το 48,9% του δείγματος θα αποφάσιζε με ευκολία να ζητήσει βοήθεια από δημόσιο νοσοκομείο και λόγω των γνωστών προβλημάτων του συστήματος υγείας, το 18,9% θα αποφάσιζε με μεγάλο προβληματισμό, το 20% δύσκολα θα αποφάσιζε ή δεν θα πήγαινε σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ ένα ποσοστό 12% θα ερχόταν πρωτίστως σε συνεννόηση με ιδιώτη γιατρό.

Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι με πολλά προβλήματα λειτουργεί το σύστημα εισαγωγής στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης, αφού μόνο το 39,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι εξυπηρετήθηκε πλήρως κατά την είσοδό του. Το 30,6% δηλώνει ότι εξυπηρετήθηκε με προβλήματα, όπως παραβίαση προτεραιότητας και μεγάλη καθυστέρηση, το 13,6% υποστηρίζει επιπλέον ότι δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα υποδοχής και υποδομή (προσωπικό για μεταφορά του ασθενούς με φορείο ή καροτσάκι κλπ). Παράλληλα αναφέρεται ότι ένα ποσοστό 13,4% ασθενών, εξυπηρετήθηκαν μόνοι τους μπαίνοντας στο νοσοκομείο ή από συνοδούς συγγενείς τους, ενώ ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο της τάξης 3,2% δήλωσε ότι δεν εξυπηρετήθηκε και έφυγε με νεύρα από το δημόσιο νοσοκομείο.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα στοιχεία της δημοσκόπησης και αφορούν στο χρόνο αναμονής των επειγόντων περιστατικών, ώσπου να εξεταστούν: Το 27,6% υποστηρίζει ότι περίμενε στο χώρο αναμονής για περίπου μια έως δυο ώρες. Το 19,9% των περιστατικών υπολογίζει ότι είχε αναμονή από 31 λεπτά της ώρας έως μια ώρα, το 14,2% από 11 λεπτά έως μισή ώρα και μόλις ένα ποσοστό 17,7% δηλώνει ότι εξυπηρετήθηκε αμέσως. Ανάλογη καταγράφεται η κατάσταση και στις περιπτώσεις εξετάσεως με ραντεβού όπου η αναμονή εν πολλοίς και κατά περίπτωση φθάνει από 30 ημέρες έως και πολλούς μήνες!!!

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου

Advertisements
Published in: on Ιανουαρίου 13, 2009 at 8:31 μμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φακελάκι και ρουσφέτι βασιλεύουν στα νοσοκομεία της Κρήτης  
Αρέσει σε %d bloggers: