ΜΑΤ και ξύλο στο λιμάνι!

Με δακρυγόνα περίμεναν τους αγρότες της Κρήτης στον Πειραιά

Αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή στην πιο σκληρή μορφή της, ήρθαν χθες οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, λίγα λεπτά μετά την αποβίβαση τους στο λιμάνι του Πειραιά. Ουσιαστικά χωρίς να προκληθούν, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, επιτέθηκαν με χημικά και δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους αγρότες, που πήγαν στην Αττική προκειμένου να πραγματοποιήσουν ειρηνικό συλλαλητήριο με τα οχήματα τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να καταθέσουν και να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους. Οι αγρότες δεν κατάφεραν τελικά να πάνε στο Υπουργείο, παρέμειναν στο λιμάνι, έχουν όμως κοντά τους το πανελλήνιο…

12336595051

Η σκληρή επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των αγροτών της Κρήτης, προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων από όλους τους φορείς της Κρήτης, της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Η αποβίβαση

Χάραζε, χθες στις 5.30 π.μ. όταν έφθαναν στο λιμάνι του Πειραιά τα πλοία των Μινωικών Γραμμών από Ηράκλειο και της ΑΝΕΚ από τα Χανιά. Οι Ηρακλειώτες ήταν περίπου 1.000 με 300 φορτηγά και τρακτέρ και οι Ρεθεμνιώτες λίγες δεκάδες. Οι Χανιώτες ήταν περίπου 300, χωρίς οχήματα διότι όπως έλεγαν, η ΑΝΕΚ είχε αποδεχθεί αρχικά έκπτωση στους ναύλους με τελική τιμή στα 150 ευρώ, αλλά όταν οι αγρότες έφθασαν στο πλοίο προχθές τη νύκτα, η εταιρεία αναίρεσε όσα είχε υποσχεθεί και αύξησε την τιμή στα αρχικά επίπεδα των 300 ευρώ. Οι παραγωγοί δεν διέθεταν το ποσό και έτσι ταξίδεψαν χωρίς οχήματα…

Γύρω στις 6.30 το πρωί βγαίνανε οι αγρότες με τα τρακτέρ και τα φορτηγά τους από τη μπουκαπόρτα του πλοίου «Φαιστός» των Μινωικών .

Οι διαπραγματεύσεις

Αμέσως έφθασαν στο χώρο ο εισαγγελέας και ο αστυνομικός διευθυντής Πειραιά, οι οποίοι είπαν στους αγρότες ότι δεν μπορούν να πάνε με τα οχήματα τους στο Υπουργείο. Τους ξεκαθάρισαν ότι μπορούν να πάνε είτε με τα πόδια, είτε με λεωφορεία. Όπως ήταν επόμενο η συντονιστική επιτροπή των αγροτών αρνήθηκε, όπως και οι συγκεντρωμένοι. Ο κόσμος συγκεντρωνόταν έξω από το πλοίο των Μινωικών. Κι όλοι έλεγαν ότι δεν πρόκειται να πάνε στο Υπουργείο με άλλο μέσο, εκτός των οχημάτων τους. Ένας λόγος που η συντονιστική επιτροπή επιμένει στο συλλαλητήριο με τα οχήματα, είναι και της περιφρούρησης της κινητοποίησης. Σύμφωνα με μέλη της, όταν το συλλαλητήριο γίνει συντεταγμένα και με πειθαρχία, τότε δεν θα παρεισφρήσουν «ξένα» στοιχεία που πιθανόν να προκαλέσουν προβοκάτσιες.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Στο χώρο είχαν παραταχθεί στο μεταξύ 7 διμοιρίες των ΜΑΤ σε δύο μπλόκα. Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού υπολογίζεται ότι βρίσκονταν 27 διμοιρίες, πυροσβεστικά οχήματα και ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Λίγο αργότερα έφθασαν και περίπου 300 παραγωγοί από το νομό Λασιθίου με τα οχήματα τους και με το πλοίο «Κρήτη 1» της ΑΝΕΚ. Οι αστυνομικές δυνάμεις αρχικά δεν επέτρεπαν στους Λασιθιώτες παραγωγούς, να συναντήσουν τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Κρήτη.

Οι παραγωγοί αξιοποιώντας μία μικρή απόσταση μεταξύ δύο λεωφορείων της αστυνομίας (κλούβες), παρέταξαν δύο τρακτέρ και έτσι στις 8.20 π.μ. κατάφεραν να «σπάσουν» το ένα μπλόκο των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον ίδιο χώρο όλοι οι παραγωγοί της Κρήτης.

Ακολούθησε κι άλλη συνάντηση με τον εισαγγελέα Πειραιά, ο οποίος προφανώς κατόπιν εντολών από τους ανώτερους του, ξεκαθάρισε στη συντονιστική επιτροπή ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στους αγρότες τη διέλευση με τα οχήματα και τα μηχανήματα τους, βάσει του νόμου περί κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων στα αστικά κέντρα. Στη συνέχεια ο εισαγγελέας αποχώρησε.

Οι αγρότες στο μεταξύ, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μεταξύ του πρώτου μπλόκου που είχαν «σπάσει» (πίσω τους) και του δεύτερου (μπροστά τους) που ήταν εξαιρετικά ισχυρό. Ήταν ανάμεσα στα πλοία των Μινωικών και της ΑΝΕΚ.

Επικρατούσε εκνευρισμός, η κατάσταση σιγά –σιγά φαινόταν πώς θα κατέληγε…

Η επίθεση

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν πλέον σε απόσταση αναπνοής με τα τρακτέρ. Και οι οδηγοί των τρακτέρ ζέσταιναν τις μηχανές τους. Ήταν πρόσωπο με πρόσωπο. Η ατμόσφαιρα ήταν πια ηλεκτρισμένη…

Μπροστά από τους διαδηλωτές και τα τρακτέρ πήγαν οι βουλευτές Μανώλης Στρατάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Αλέκος Αλαβάνος και η Νομάρχης Βαγγελιώ Σχοιναράκη. Άρχισαν να κάνουν διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε λίγο έφθασε και η Μαρία Σκραφνάκη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν με τους βουλευτές και τη Νομάρχη να προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση. Κι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Κρήτης και των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, ξεκίνησε η επίθεση των ΜΑΤ…

Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν τα λόγια τους οι βουλευτές και μία «ριπή» από χημικά «έπεσε» στους διαδηλωτές. Ακολούθησε πανδαιμόνιο…

1233659316

Οι διαδηλωτές αποχωρούσαν και ξανάρχονταν, αλλά και πάλι δέχονταν επιθέσεις με χημικά από τα ΜΑΤ, που προκαλούσαν ανυπόφορη δύσπνοια και αίσθηση «κάψιμου» παντού, στα μάτια, τη μύτη, τα χείλη και το λαιμό. Όλα είχαν θολώσει γύρω λόγω της χρήσης των χημικών και η κατάσταση είχε γίνει ανυπόφορη.

Οι διαδηλωτές «απαντούσαν» πετώντας ότι είχαν μαζί τους, πατάτες, τομάτες, μαύρες σημαίες, κύπελλα από καφέ και πέτρες… Άρχισαν να βρίζουν με τα χειρότερα λόγια τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, βουλευτή Χανίων Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Όλοι έτρεχαν, έβριζαν, φώναζαν και διαμαρτύρονταν με κάθε τρόπο. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Ζαχαρίας Σπυριδάκης φώναζε «ντροπή» όπως και οι υπόλοιποι αγροτοσυνδικαλιστές. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν απερίγραπτες…

Πέλλας Λασηθιωτάκη

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Advertisements
Published in: on Φεβρουαρίου 3, 2009 at 11:37 μμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΑΤ και ξύλο στο λιμάνι!  
Αρέσει σε %d bloggers: