Επανάσταση στην Παιδιατρική με τη Νανοτεχνολογία

Μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν ο παιδικός καρκίνος, ο νεανικός διαβήτης και άλλες σοβαρές ασθένειες.

1233582084

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Επανάσταση και στην Παιδιατρική για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη και άλλων σοβαρών ασθενειών, φέρνει η Νανοτεχνολογία που προκύπτει από τη σύγκλιση των βασικών επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία κλπ), για την παρατήρηση και τον έλεγχο της ύλης, στη νανοκλίμακα.

Τις επισημάνσεις αυτές, έκανε στη χθεσινή Παιδιατρική ημερίδα που οργάνωσαν οι Παιδιατρικές κλινικές του Βενιζελείου στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”, η ειδικός καρδιολόγος Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, διδάκτωρ Ιατρικής στο Εργαστήριο Νανοσυστημάτων και Νανοτεχνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οπως είπε, οι εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στην Ιατρική, δημιουργούν την ιατρική του μέλλοντος που αποκαλείται “Νανοϊατρική” και αναμένεται να φέρουν επανάσταση στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών.

Ειδικότερα στο πεδίο της Παιδιατρικής, η χρήση των νανοσωματιδίων θα ενισχύσει την ικανότητα της μαγνητικής τομογραφίας και άλλων αναίμακτων διαγνωστικών τεχνικών και θα συμβάλλει στην πρώϊμη διάγνωση των παιδιατρικών ασθενειών.

Νανοσωματίδια με φάρμακο που θα εισάγονται ενδοφλεβίως και θα το αποδεσμεύουν τοπικά, για την θεραπεία διαφόρων μορφών παιδιατρικού καρκίνου, θα παρακάμπτουν τη χρήση ακτινοβολίας και των επιβλαβών συνεπειών της στα ευαίσθητα όργανα των παιδιών.

Ακόμη “νανοσωλήνες από άνθρακα” θα δρουν στοχευμένα στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επιδρούν στα υγιή, με συνέπεια να μην παρατηρούνται οι ανεπιθύμητες ενέργειες των συμβατικών χημειοθεραπειών.

“Νανορομπότ” με ινσουλίνη

Η ειδική καρδιολόγος, επεσήμανε ακόμη ότι στο πεδίο του νεανικού σακχαρώδους διαβήτη, η Νανοτεχνολογία θα προσφέρει σημαντικά: με τους νανοαισθητήρες γλυκόζης “smart tattoos” που θα ανιχνεύουν την υπογλυκαιμία και θα προκαλούν φθορισμό στο βραχίονα του διαβητικού παιδιού, με τα “νανορομπότς” που θα μεταφέρουν την ινσουλίνη και θα έχουν αισθητήρες γλυκόζης στην επιφάνειά τους, επιτρέποντας την αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου του ασθενούς καθώς και με τα νανοσωματίδια για μεταφορά της ινσουλίνης στον οργανισμό peros, αποτρέποντας την ανεπιθύμητη διάσπασή της από τα γαστρικά υγρά. Ακόμη, “νανοαισθητήρες” σε συσκευή χειρός θα επιτρέπουν την πρόληψη των υποτροπών βρογχικού άσθματος, και την έγκαιρη, σωστή ρύθμιση της αντιασθματικής θεραπείας.

Αναγεννητική Ιατρική

Η κα Καραγκιοζάκη, υπογράμμισε ότι επιπλέον, η Αναγεννητική Ιατρική θα προσφέρει την δημιουργία νέων ιστών π.χ. παγκρέατος, μυοκαρδιακού ιστού, οστίτη ιστού κλπ. για τη θεραπεία του διαβήτη, της πρώιμης καρδιακής ανεπάρκειας, των παιδο-ορθοπεδικών νόσων αντιστοίχως, καθώς και καρδιακών βαλβίδων “που θα μεγαλώνουν μαζί με το παιδί”. Η παρασκευή πιο αιμοσυμβατών ναονοεπικαλύψεων για τα stents καθώς και για τις συσκευές σύγκλισης ενδοκαρδιακών επικοινωνιών, θα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην Επεμβατική Παιδοκαρδιολογία.

Η εφαρμογή της Νανοϊατρικής

Η γιατρός, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και τις μελλοντικές εφαρμογές της Νανοϊατρικής στον τομέα της Παιδιατρικής και είπε ότι δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

“Ενα παράδειγμα είναι η εφαρμογή της Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Λεπτών Υμενίων-Νανοσυστημάτων και Νανομετρολογίας (LTFN) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αντικείμενο έρευνας σε εξέλιξη είναι η μελέτη με το Μικροσκόπιο Ατομικών Δυνάμεων των αλληλεπιδράσεων σε νανοκλίμακα των κυττάρων του αίματος με νανοεπικαλύψεις για ενδαγγειακές προσθέσεις και εμφυτεύματα, με σκοπό τη μείωση της θρομβογονικότητάς τους”, σημείωσε.

ΠΗΓΗ

Advertisements
Published in: on Φεβρουαρίου 4, 2009 at 7:42 μμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επανάσταση στην Παιδιατρική με τη Νανοτεχνολογία  
Αρέσει σε %d bloggers: