«Η Ευρώπη στην Κρήτη»

Διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μαρότες, γιγαντόκουκλες, σκιές, αντικείμενα και άλλα στην παράσταση «Η Ευρώπη στην Κρήτη».

28-17024001

Με επιτυχία συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με την κα Αριάδνη Νόβακ. Μέσα από τη συνεργασία αυτή, δημιουργήθηκε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Ελλάδα, με 400 περίπου χειροποίητες θεατρικές κούκλες απ’ όλο τον κόσμο, που σε συνδυασμό με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού και υλοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

02

Το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει οργανωθεί ως εξής: Στην αρχή, οι επισκέπτες ξεναγούνται στη συλλογή θεατρικών κουκλών διάφορων μεγεθών, τεχνικών και υλικών, οι οποίες προέρχονται από σπουδαίους Έλληνες και ξένους κουκλοπαίχτες. Η περιήγηση στην πλούσια αυτή συλλογή θα ωθήσει τα παιδιά να πειραματιστούν και τα ίδια τόσο στην κατασκευή όσο και στη χρήση της θεατρικής κούκλας.  Εν συνεχεία, τα παιδιά παρακολουθούν την παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Η Ευρώπη στην Κρήτη». Στην παράσταση παρουσιάζονται πολλές και διαφορετικές κούκλες, ενώ προβάλλονται θεατρικές τεχνικές όπως οι σκιές και το μαύρο θέατρο.

03

Η παράσταση εστιάζεται στη διαχρονική σημασία των δώρων του Δία προς την Ευρώπη, για να αναδείξει με παιγνιώδη τρόπο τις αξίες των Μινωϊτών, όπως την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαρκή τους προσπάθεια για ασφάλεια και ειρήνη, δηλαδή αξίες που μας αφορούν όλους. Μετά την παράσταση μερικά από τα παιδιά έρχονται πίσω από τη σκηνή και επαναλαμβάνουν (με τη βοήθεια κουκλοπαιχτών) σκηνές του έργου. Στη συνέχεια, κάθε παιδί θα κρατήσει στα χέρια του μία δαχτυλόκουκλα και μία γαντόκουκλα και, με τις οδηγίες των κουκλοπαιχτών, θα μάθει απλές κινήσεις και μυστικά που ζωντανεύουν τις κούκλες και τις μετατρέπουν σε θεατρικούς ήρωες.  Το πρόγραμμα «Μαρότες, γιγαντόκουκλες, σκιές, αντικείμενα και άλλα στην παράσταση “Η Ευρώπη στην Κρήτη”» δέχεται καθημερινά μαθητές από δημοτικά και νηπιαγωγεία όλης της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ

Advertisements
Published in: on Φεβρουαρίου 4, 2009 at 5:55 πμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Η Ευρώπη στην Κρήτη»  
Αρέσει σε %d bloggers: