Ευθύνες στο θύμα για την τραγωδία στα ναυπηγεία!

Πόρισμα σοκ από τους εμπειρογνώμονες για το Πέραμα!!

1234604988

Οι πραγματογνώμονες επιρρίπτουν ευθύνες για την εκδήλωση της φονικής φωτιάς σε αμέλεια του 34χρονου Κρητικού και του προϊσταμένου του, τεχνίτη ελασματικού, Βασίλη Καββαδία, ο οποίος είχε τραυματιστεί βαριά.

Την οργισμένη αντίδραση των συγγενών του αδικοχαμένου Ηρακλειώτη Κώστα Οικονομάκη που μαζί με επτά ακόμα συναδέλφους του, βρήκε φρικτό θάνατο στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, στα αμπάρια του φορτηγού πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου αερίου «FriendshipGas”, έχει προκαλέσει το πόρισμα των τριών πραγματογνωμόνων που όρισε η αρμόδια ανακρίτρια για να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συντελέστηκε η πολύνεκρη τραγωδία.

Τόσο ο θείος του Μανόλης Οικονομάκης που ζει στις Μοίρες όσο και οι γονείς του μόλις ενημερώθηκαν από το δικηγόρο της οικογένειας για το περιεχόμενο του πορίσματος δεν άντεξαν και ξέσπασαν. Οι πραγματογνώμονες επιρρίπτουν ευθύνες για την εκδήλωση της φονικής φωτιάς σε αμέλεια του 34χρονου Κρητικού και του προϊσταμένου του, τεχνίτη ελασματικού, Βασίλη Καββαδία, ο οποίος είχε τραυματιστεί βαριά.

«Αν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Είναι άδικο. Χάσαμε το παιδί μας με τέτοιο φρικτό τρόπο και προσπαθούν να ρίξουν σε αυτό τις ευθύνες» ανέφερε στην «Π» ο θείος του θύματος.

Στο πολυσέλιδο πόρισμά τους οι πραγματογνώμονες αναφέρουν «Δεν αντιλήφθηκαν οι Β. Καββαδίας και Κ. Οικονομάκης ότι το κομμένο μέταλλο της οξυγονοκοπής (καύτρες) έπεφτε είτε απευθείας πάνω στα λάστιχα παροχής αερίων στο εργαλείο της οξυγονοκοπής (σαλμός) είτε πάνω σε απορρίμματα και κυρίως σε χαρτιά που ενδεχομένως να υπήρχαν στον εγγύτερο χώρο και σε άμεση επαφή με τους λαστιχένιους σωλήνες παροχής αερίων στο εργαλείο οξυγονοκοπής που οι ίδιοι χρησιμοποιούσαν.

Με αποτέλεσμα την ανάφλεξη των ίδιων των ελαστικών σωλήνων παροχής αερίων προπανίου, οξυγόνου και περαιτέρω την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά (καταλογίζουν αμέλεια).

«Εάν από τους υπεύθυνους των εργασιών επισκευής του πλοίου είχαν ληφθεί και εφαρμοσθεί ορθά όλες οι διατάξεις και ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, ήταν δυνατόν να είχε αποφευχθεί η ταχεία εξάπλωση και ενδυνάμωση της πυρκαγιάς και τα εξ αυτής προκληθέντα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά.

Εάν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι σύμφωνα με τις διενεργηθείσες τοξικολογικές εξετάσεις των θανόντων, οι επτά (7) από τις (8) αυτές εξετάσεις αναφέρουν ότι ο θάνατος επήλθε συνεπεία ασφυκτικού θανάτου συμβατού με πρόκληση του διά εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακος».

Κάηκε ζωντανός

Ο Κώστας Οικονομάκης είχε φρικτό θάνατο καθώς κάηκε ζωντανός. Στο πόρισμα που κατατέθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τους τεχνικούς επιθεωρητές του υπουργείου Απασχόλησης, αναφέρεται ότι επειδή ο 34χρονος βρέθηκε απανθρακωμένος, «δεν αποκλείεται να έχασε τις αισθήσεις του, προσπαθώντας να ανέβει κατακόρυφη κλίμακα που υπάρχει πιο πάνω από το σημείο που εργαζόταν και πέφτοντας να βρέθηκε στο κέντρο της φωτιάς».

Η οικογένεια Οικονομάκη πέρασε διπλή τραγωδία. Μετά το πρώτο ισχυρό πλήγμα για το φρικτό θάνατο του 34χρονου, οι γονείς και τα αδέρφια του υποχρεώθηκαν να δώσουν αίμα προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση της απανθρακωμένης σορού ώστε να μπορέσουν να κηδέψουν τον άνθρωπο τους. Επρόκειτο για μία εξαιρετικά επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία.

Ο ίδιος ο θείος του που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας, είχε περιγράψει στην «Π» για το πτώμα του ανιψιού του: «Κάποια στιγμή ο γερανός κατέβασε ένα κασόνι με μία σακούλα. Μέσα ήταν ένα καμένο ακέφαλο σώμα. Το μοναδικό άκαυτο σημείο ήταν ένα τμήμα του ποδιού, μέσα στο παπούτσι που φορούσε». Από αυτό το σημείο έγινε η ταυτοποίηση.

Ευαγγελία Καρεκλάκη

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Advertisements
Published in: on Φεβρουαρίου 14, 2009 at 8:08 μμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ευθύνες στο θύμα για την τραγωδία στα ναυπηγεία!  
Αρέσει σε %d bloggers: