Μείωση εξαγωγών το 2009

13-2-09-74

Με «νύχια και με δόντια» οι Κρήτες εξαγωγείς κρατούσαν τους τελευταίους μήνες την εξαγωγική τους δραστηριότητα σε υγιή βάση, αν και έβλεπαν στο βάθος του ορίζοντα ότι η οικονομική κρίση δεν θα άφηνε ανεπηρέαστους τους δείκτες. Δυστυχώς όμως η δυσάρεστη αυτή πρόβλεψη έγινε πραγματικότητα, και μετά από πέντε χρόνια η φετινή χρονιά θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο στην εξαγωγική δραστηριότητα του νησιού, και μάλιστα σε ποσοστό που σχεδόν αφανίζει την παρουσία των κρητικών προϊόντων από τη διεθνή αγορά.

Σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα ο αρμόδιος υπουργός για τις εξαγωγές της χώρας, ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, δείχνει αδρανής και ατάραχος, την ώρα που θα έπρεπε εν μέσω της οικονομικής ύφεσης να είχε ενεργοποιήσει τους ανάλογους μηχανισμούς προκειμένου να στηριχθούν οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, για πρώτη φορά από το 2004, η φετινή χρονιά θα κλείσει για τις κρητικές εξαγωγές με αρνητικό πρόσημο που προσδιορίζεται ότι θα ξεπεράσει το 6% (!). Και όλα αυτά όταν τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας οι εξαγωγές των κρητικών προϊόντων προς τις διεθνείς αγορές έκλεισαν θεαματικά αυξημένες κατά 10%, ενώ τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι το 2008 η αύξηση αυτή ανά χρονιά ξεπέρασε το διψήφιο νούμερο…

Οι Κρήτες εξαγωγείς μάλιστα πνέουν μένεα κατά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών από τον οποίο περίμεναν μόλις ανέλαβε το υπουργείο να συγκαλέσει το γρηγορότερο δυνατόν το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η εξαγωγική μας πολιτική απέναντι στην κρίση και στις μεγάλες αρνητικές συγκυρίες στις διεθνείς αγορές. Αντί να γίνει αυτό όμως ο κ. Παπαθανασίου εξακολουθεί να δείχνει πλήρη απάθεια για την κατρακύλα των εξαγωγών μας, αν και έχει ενημερωθεί για την αρνητική αυτή εικόνα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Άλκης Καλαμπόκης επισημαίνει ότι σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που ζούμε ήδη και βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, θα έπρεπε ο υπουργός να είχε συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, προκειμένου να συζητηθεί και να αποφασιστεί πώς θα αναχαιτιστεί αυτή η κατρακύλα των Eλληνικών εξαγώγιμων προϊόντων και ιδιαίτερα της Κρήτης. «Ο υπουργός όφειλε να είχε δει και τους δυο Συνδέσμους που υπάρχουν στη χώρα, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, αλλά ούτε και αυτό έχει γίνει. Δυστυχώς με χειροπιαστά στοιχεία βλέπουμε να χάνουμε αγορές στο εξωτερικό, που με τόσο κόπο κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια».

Όπως τονίζει ο κ. Καλαμπόκης αυτή τη δύσκολη ώρα θα έπρεπε να υπάρχουν δράσεις συντονισμένες, ώστε τουλάχιστον να επιδοτείται η παρουσία των Eλληνικών προϊόντων στις διεθνείς εκθέσεις που αφορούν στο τρόφιμο και το ποτό. «Αυτή τη στιγμή σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις αλωνίζουν στην κυριολεξία οι Ιταλοί, Ισπανοί Άγγλοι και Γερμανοί. Παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και εμείς είμαστε ανύπαρκτοι, μπαίνοντας την ίδια ώρα σε αγορές στις οποίες είχαμε μπει με κόπο τα τελευταία χρόνια. «Θύματα» όπως καταλαβαίνετε είναι το λάδι και το κρασί, τα κυρίαρχα προϊόντα του νησιού μας, ενώ και τα υπόλοιπα προϊόντα μας που μέχρι πρότινος εξάγονταν τόσο σε χώρες της Ευρώπης όσο και σε τρίτες χώρες, χάνουν συνεχώς έδαφος».

Οι Κρήτες εξαγωγείς ζητάνε από τον υπουργό τον κ. Παπαθανασίου εδώ και τώρα να καλέσει τους αρμόδιους φορείς των εξαγώγιμων προϊόντων μας και να αποφασιστούν τέτοια μέτρα που θα διασφαλίζουν την παρουσία των κρητικών περιπτέρων σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών. «Δυστυχώς έχουμε κάτσει στα αυγά μας, δεν υπάρχουμε σαν χώρα αφού ήδη η παρουσία μας είναι σχεδόν μηδενική και ό,τι κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια τα χάνουμε ήδη και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ», καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Βαγ. Βαρδάκης

Πηγή: Η εφημερίδα ΤΟΛΜΗ

Advertisements
Published in: on Φεβρουαρίου 15, 2009 at 10:28 πμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μείωση εξαγωγών το 2009  
Αρέσει σε %d bloggers: