Πρωτότυπη έκδοση για το φαράγγι Σαμαριάς

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ

Μια πολύτιμη και πρωτότυπη έκδοση με τίτλο «Το Φαράγγι της Σαμαριάς – καταφύγιο ζωής, ορμητήριο ελευθερίας» ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

7510271

Μέσα από επιστημονικές πληροφορίες, ανθρώπινες μαρτυρίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν με πολύ μεράκι οι πολυάριθμοι συντάκτες του εγχειρήματος, το βιβλίο φιλοδοξεί να ξεναγήσει τον αναγνώστη στο μοναδικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του φαραγγιού και παράλληλα να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του ξεχωριστού αυτού φυσικού και πολιτισμικού θησαυρού των Χανίων.

819341

Η έκδοση που είναι δίγλωσση, με κείμενα στα ελληνικά και τα αγγλικά, πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων -και χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡ)- και συνοδεύεται από μια μικρότερη έκδοση με τίτλο «Το Αλφαβητάρι της Σαμαριάς».

1682303

Ο αναγνώστης μπορεί να βρει στον κυρίως τόμο πληροφορίες και μελέτες για το φυσικό περιβάλλον του φαραγγιού που σχετίζονται με τη γεωλογία και τη βιοποικιλότητα (τοπίο, οικοσύστημα, χλωρίδα, πανίδα) και ειδικά κείμενα για το αγρίμι ή κρητικό αίγαγρο. Επίσης, μπορεί να έρθει σε επαφή με πληροφορίες και μαρτυρίες για το ανθρωπογενές περιβάλλον στο φαράγγι από την προϊστορική εποχή, τα ρωμαϊκά χρόνια, την παλαιοχριστιανική εποχή, την ενετοκρατία και την τουρκοκρατία, καθώς και τα νεότερα χρόνια, ενώ στο βιβλίο υπάρχει ειδική αναφορά στον ιστορικό ρόλο του φαραγγιού. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το κεφάλαιο με τίτλο «Το φαράγγι και ο αίγαγρος στη λογοτεχνία», ενώ στις θεματικές του βιβλίου περιλαμβάνονται ακόμα «Το φαράγγι ως φυσιολατρικός και τουριστικός προορισμός», αλλά και «Η προστασία και η διαχείριση του εθνικού δρυμού Σαμαριάς».

2846115

Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εικόνες που πλαισιώνουν τις σελίδες της προσεγμένης έκδοσης και κάνουν ακόμα πιο απολαυστική την ανάγνωση του τόμου των περίπου 200 σελίδων.  «Στόχος της έκδοσης -όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα στο εισαγωγικό της σημείωμα- είναι να ενημερωθεί λεπτομερέστερα το ευρύτερο κοινό, ελληνικό και ξένο, για όλα εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν τη μοναδικότητα του φαραγγιού της Σαμαριάς, διότι, όταν το γνωρίσουμε θα το αγαπήσουμε και θα το προστατεύσουμε».

3265767

Πηγές: Τα Χανιώτικα νέα με φωτογραφίες από εδώ

Advertisements
Published in: on Απρίλιος 2, 2009 at 2:59 πμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρωτότυπη έκδοση για το φαράγγι Σαμαριάς  
Αρέσει σε %d bloggers: