Τα μυστικά των στιβανιών από γενιά σε γενιά

Το υποδηματοποιείο Κονιός λειτουργεί από το έτος 1918 στα Ανώγεια της Κρήτης και ξεκίνησε από τον Χρόνη Κονιό. Στην συνέχεια τον διαδέχτηκε ο γιος του Βασίλης σε ηλικία μόλις 15 χρονών και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί από τον εγγονό τού Χρόνη και γιο του Βασίλη, Πολυχρόνη. Ασχολείται αποκλειστικά με την κατασκευή παραδοσιακών κρητικών χειροποίητων μποτών (στιβάνια) εξ’ ολοκλήρου δερμάτινα, κατόπιν παραγγελίας των ενδιαφερομένων.

_DOWNLOADS_PHOTOS_102-0242_IMG

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στιβάνια είναι υποδήματα που κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Κρήτη και ο τρόπος κατασκευής τους είναι μοναδικός. Κάθε ζευγάρι μπορεί να το φορέσει μόνο αυτός που το έχει παραγγείλει γιατί φτιάχνετε αποκλειστικά στα δικά του μέτρα.

Πιστοί στην παράδοση προσπαθούμε να διατηρήσουμε το υπέροχο αυτό υπόδημα το οποίο έχει συνδεθεί με την περήφανη φορεσιά και λεβεντιά των Κρητικών.

_DOWNLOADS_PHOTOS_tz_4

Τα στιβάνια υπήρξαν ανέκαθεν ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Ανωγειανών κτηνοτρόφων στα όρη του Ψηλορείτη, λόγω της μεγάλης αντοχής τους και της προστασίας που προσφέρουν.

Με το πέρασμα του χρόνου έχουμε ανάγει τα στιβάνια σε υπόδημα υψηλής ποιότητας και αισθητικής χάρη στην βοήθεια των φανατικών θαυμαστών του που τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο Ανωγειανοί και κατ’ επέκταση κρητικοί αλλά άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτό μας έχει κάνει υπερήφανους για την δουλεία μας και μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε με μεράκι και αγάπη προσφέροντας το καλύτερο που μπορούμε.

Τα στιβάνια χωρίζονται σε δύο βασικά είδη : Τα μονοκόμματα και τα κομματιαστά.

Τα μονοκόμματα κατασκευάζονται από ένα και μόνο κομμάτι δέρμα με κατάλληλη επεξεργασία πάνω σε ξύλινο καλούπι που έχει την μορφή του ποδιού. Τα μονοκόμματα στιβάνια πρωτο-κατασκευάστηκαν από τον Βασίλη Κονιό το 1958.

bill1_small

Τα κομματιαστά στιβάνια κατασκευάζονται από δύο κομμάτια δέρμα ένα για τη γάμπα και ένα για το κάτω μέρος του ποδιού με αντίστοιχη διαδικασία.

Υλικά κατασκευής
Εξωτερικό μέρος = Δέρμα μοσχαριού
Εσωτερικό μέρος (φόδρα) = Δέρμα γίδας
Πάτος = Πετσί καρφωμένο με ξυλόπροκα και με επένδυση λεπτή σόλα από λάστιχο.

Πηγή

Advertisements
Published in: on Μαΐου 12, 2009 at 9:59 πμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα μυστικά των στιβανιών από γενιά σε γενιά  
Αρέσει σε %d bloggers: