Φράγμα Ποταμών: Κρίσιμος ο επόμενος μήνας για το γέμισμα της λίμνης

fragma

Μια σπάνια για το Ρέθυμνο βιοποικιλότητα, αναπτύσσεται στην περιοχή του Φράγματος των Ποταμών και η περιοχή λαμβάνει μια  νέα περιβαλλοντική μορφή, που χρήζει προστασίας τόσο με τον καθορισμό των όρων δόμησης για να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη  δραστηριότητα που θα μπορούσε να δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήματα, όσο και με τον έλεγχο από τη Διεύθυνση Δασών για τη λαθροθηρία που παρατηρείται στην περιοχή.

173899721

Υπεύθυνο για τον καθορισμό των όρων δόμησης, είναι το  ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο ακόμη δεν έχει  προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. Από τον ΟΑΔΥΚ, όπως σημειώνει ο προϊστάμενος του παραρτήματος στο Ρέθυμνο, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, έχουν αποσταλεί οι τελικές εκθέσεις και χάρτες για την περιοχή, ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή όσον αφορά στις ζώνες και να καθοριστούν οι όροι δόμησης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι για ορισμένες κατηγορίες, όπως ποιμνιοστάσια και ελαιουργεία, προφανώς θα απαγορευτεί η δόμηση, ωστόσο θα πρέπει να καθοριστεί επακριβώς ποιες δράσεις είναι επιτρεπτές, ώστε να αποφευχθούν επενδύσεις που δεν θα ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία της περιοχής, αισθητικά και περιβαλλοντικά. Πάντως μέσα στο χρόνο όπως υποστηρίζει ο κ. Μαμαγκάκης, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

17390061

Κρίσιμος ο επόμενος μήνας για τη λίμνη

Το νερό στη λίμνη του Φράγματος των Ποταμών έχει φτάσει στη μέση, καθώς έχει 10,5 εκατομμύρια κυβικά νερό από τα 22,5 της χωρητικότητάς του. Ο επόμενος μήνας όπως τονίζει ο προϊστάμενος του ΟΑΔΥΚ, είναι κρίσιμος για τη λίμνη, καθώς θα ανέβει περίπου τρία μέτρα το νερό – όπως κάθε μήνα δηλαδή – και θα φανεί η στεγανότητά της, καθώς υπάρχει ένα σημείο όπου έχει παρατηρηθεί διαρροή. «Υπάρχει ένα σημείο το οποίο παρακολουθούμε στο νότιο τμήμα της λίμνης, όπου συναντώνται οι ασβεστόλιθοι της περιοχής και περιμένουμε πως θα έχουμε κάποιες διαρροές. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το μέγεθος, αλλά  το παρακολουθούμε για να το αντιμετωπίσουμε. Ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος ως προς το γέμισμα του Φράγματος».

17390073

Αξίζει να σημειώσουμε πως το νερό ανεβαίνει περίπου 3 μέτρα το μήνα, έχει αυτή τη στιγμή βάθος 33 μέτρα από τα 44 που θα έχει όταν ολοκληρωθεί το γέμισμα, αλλά σε έκταση είναι ακόμη στη μέση. Η έκταση της λίμνης είναι περίπου μιάμιση φορά η Λίμνη του Κουρνά. Επίσης σύμφωνα με τις ενδείξεις, κάθε ένα με δυο χρόνια θα υπερχειλίζει.

17390084

Δειγματοληψίες νερού κάθε μήνα

Κάθε μήνα όπως σημειώνει ο κ. Μαμαγκάκης ο ΟΑΔΥΚ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Πολεοδομίας διενεργούν δειγματοληψία του νερού που αφορά φυσικοχημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους και μέχρι και σήμερα δεν έχει εμφανιστεί μόλυνση των υδάτων. Αυτό όμως όπως λέει και ο ίδιος, δε σημαίνει τίποτα διότι αρθροιστικά στο μέλλον μπορεί να υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα,  για αυτό και οι έλεγχοι θα συνεχίζονται.  Ταυτόχρονα όσο αφορά στη λαθροθηρία, το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις και αναμένονται οι ενέργειες της Διεύθυνσης Δασών, για την τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων και διαρκούς ελέγχου στην περιοχή, εφόσον υπάρξει ζώνη απαγόρευσης καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

Πηγές: ΕΔΩ & ΕΔΩ

Published in: on 28 Μαρτίου, 2009 at 9:48 μμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φράγμα Ποταμών: Κρίσιμος ο επόμενος μήνας για το γέμισμα της λίμνης